Manege de Wolf - Huijbergen

Nieuwbouw manege met restaurant voor de Wolfshoeve in Huijbergen. De vernieuwde Manege de Wolf zal de eerste Nederlandse manege worden met twee verdiepingen!

Facts & Figures

 

Locatie: 
Huijbergen
Opdrachtgever: 
Wolfshoeve
Type gebouw: 
Manege met restaurant
Bouwsoort: 
Nieuwbouw
Architecten: 
Cees Bons & Peter van Aert
Omvang: 
ca. 6400m2
Rol BMVV Bouwmanagers: 
Opzet bouwproject en volledige begeleiding tot en met oplevering 

Fase 1 afgerond!

 

Omschrijving project

 

____________________________________________________________________________________________________________

Visueel ontwerp

De hoofdentree van manege de Wolfshoeve ligt ter hoogte van de Staartsestraat. Visueel is dit het voornaamste deel. Hier bevindt zich het wedstrijdsecretariaat, een kantoorruimte, een horecavoorziening ten dienste van de manege, (inpandige) bedrijfswoningen en verblijfsruimten voor medewerkers van de manege. Vanuit dit gebouwdeel kan men doorlopen naar de wedstrijdhal en de inrijdhal. Hier wordt genoeg ruimte geboden aan toeschouwers. Tevens zijn hier ook juryhokjes gerealiseerd om dressuurwedstrijden op niveau te houden. Ondersteunend aan de inrijdhal, zijn er 2 ruimtes toegevoegd boven de ingang/entree van de manege. Deze ruimtes zullen gaan dienen als lesruimte en fitness, om zo het topsportklimaat te versterken. Bovendien hebben deze ruimtes aan de binnenzijde uitzicht op de inrijdhal én aan de buitenzijde uitzicht op 2 buitenpistes.

In het souterrain zijn de stallen geplaatst. Er is hier rekening gehouden met efficiënte looplijnen en een logische indeling voor paard en ruiter. De stallen zijn bijvoorbeeld zo veel mogelijk aan de gevels geplaatst, zodat de paarden zicht hebben naar buiten. De plaatsing is bovendien ideaal, aangezien het centraal gelegen is. Paarden kunnen gemakkelijk naar de paddocks, buitenpistes, weides, het bos en de loopbrug naar de rijdbanen.

Onder de wedstrijdbaan zit een grote opslag voor materieel, machines, stro en alle andere benodigdheden voor de manege. Er is een logistieke logica en ook het voeden van de paarden en het onderhoud van de stallen is hierop efficiënt ingericht. Alles is zo ingedeeld dat de manege optimaal kan functioneren, met de nadruk op een ideale zorg voor het paard.

De lange oprijdlaan vanaf de Staartsestraat naar de entree van de stallen is een architectonische zichtlijn. Wanneer men via deze laan de stallen benadert, ervaart men eerst het hoogteverschil in het terrein om vervolgens “onder het gebouw door te lopen”. De oprijdlaan deelt het buitenterrein in tweeën, waardoor er ruimte ontstaat voor 2 buitenpistes. Het feit dat de pistes voor het gebouw zijn geplaatst, draagt bij aan een positieve uitstraling van de manege. De paarden en ruiters kunnen tijdens het sporten te zien zijn wanneer men langs het terrein komt.

____________________________________________________________________________________________________________

Fasering bouw

De metamorfose van manege de Wolfshoeve wordt in verschillende fases uitgevoerd. Het was van belang dat de bedrijfsvoering van de bestaande manege gedurende de nieuwbouw kon blijven doorgaan. Daarom werden de essentiële ruimtes en gebouwen van de bestaande manege tijdelijk in stand gehouden. De niet-essentiële ruimtes en gebouwen op het terrein werden gesloopt zodat er voldoende ruimte ontstond om te bouwen. De nieuwbouw manege is om de bestaande manege heen gebouwd zodat de bedrijfsvoering van de bestaande manege kon doorgaan. Zodra de nieuwbouw manege gereed was zijn alle paarden en het personeel verhuisd, vervolgens kon de bestaande manege worden gesloopt.

Tijdens de bouw kon het bedrijf dus doorgaan waarmee werd voorkomen dat de paarden tijdens de bouwperiode niet tijdelijk elders ondergebracht behoeven te worden. Voor de paarden is het bovendien essentieel dat zij regelmatig bereden en getraind worden. Van belang is daarom ook dat tijdens de bouwperiode gebruik gemaakt kon blijven worden van de bestaande faciliteiten.

____________________________________________________________________________________________________________

Meer informatie?


Wil je meer informatie over dit project, of specifieke andere projecten die BMVV Bouwmanagers heeft gerealiseerd? Neem dan contact met ons op. We vertellen je er graag meer over.